Akatemiatalon historiaa

Turun Akatemiatalo sijaitsee Turun keskustan tuntumassa, Turun tuomiokirkon vieressä. Rakennus sijoittuu Rothoviuksenkadun, Tuomiokirkon ja Hämeenkadun välin ja sen sisäänkäynti on Rothoviuksenkadun puolelta.

Turun Akatemiatalon maan kauneimmaksikin mainitussa juhlasalissa ovat vierailleet niin Venäjän keisarit kuin Suomen historian muutkin merkittävät henkilöt. Akatemiatalon Juhlasali eli Solennitetssalen on ainut juhlasali Ruotsin vallan ajalta Suomessa.

Turun Akatemiatalon on suunnitellut ruotsalainen Carl Christoffer Gjörwell, ja akatemiatalon rakennuttamista valvoi Charles Bassi. Taloa rakennettiin 14 vuotta, ja se vihittiin käyttöön 30.10.1817.

Akatemiatalo on yksi Suomen huomattavimmista uusklassistisista rakennuksista.

Akatemiatalo oli aikanaan Ruotsin valtakunnan suurin siviilirakennuskohde, ja talon peruskiven muuraus vuonna 1802 oli merkkitapaus, johon osallistuivat muun muassa Ruotsin kuningas Kustaa IV Aadolf ja kuningatar Fredrika Dorotea.

Vuonna 1827 tapahtuneen Turun palon jälkeen yliopisto siirrettiin Helsinkiin, ja Turun Akatemiatalo muutettiin palvelemaan valtion virastoja. Akatemiatalon pitkäaikaisempia käyttäjiä ovat olleet Turun tuomiokapituli ja Turun hovioikeus.

Akatemiatalon peruskorjaushanke valmistui Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017, jolloin talon vihkimisestä oli kulunut 200 vuotta.

Lue lisää Akatemiatalon historiasta Turun Akatemiatalo 200 vuotta -sivustolta!

ARKKITEHTI CARL CHRISTOFFER GJÖRWELL

Turun Akatemiatalon suunnitteli Tukholman kaupunginarkkitehti Carl Christoffer Gjörwell (1766-1837).

Arkkitehti ja professori Carl Christoffer Gjörwell syntyi Tukholmassa. Hän toimi Tukholman kaupunginarkkitehtina ja oli ruotsalaisen 1800-luvun klassismin merkittävimpiä kehittäjiä ja edustajia. Gjörwell opiskeli Kuninkaallisen Taideakatemian arkkitehtuurikoulussa. Gjörwell on suunnitellut Akatemiatalon lisäksi muun muassa Tukholman varuskuntasairaalan ja hän on piirtänyt myös lukuisia yksityispalatseja ja kartanoita. Esimerkiksi Joensuun kartanon päärakennus Halikossa on Gjörwellin ja Charles Bassin yhteistä käsialaa.

 

ARKKITEHTI CHARLES  FRANCESCO BASSI 

Turun Akatemiatalon rakennustöitä valvoi Charles Bassi (1772-1840).

Charles Bassi syntyi Italiassa. Hän saapui Ruotsiin 1780 äitinsä ja sisarensa kanssa. Bassi aloitti arkkitehtiopintonsa 1784 Tukholman Kuninkaallisessa Taideakatemiassa ja opiskeli myös hetken aikaa Roomassa. Turkuun Bassi saapui 1802 valvomaan uuden Akatemiatalon rakennustöitä. Bassi nimitettiin johtajaksi valtakunnalliseen intendentinkonttoriin, joka toimi aluksi Turussa, mutta siirrettiin myöhemmin Helsinkiin. Bassin tuotanto edusti ruotsalaista uusklassismia ja yhdessä A.W. Arppen kanssa hän suunnitteli monia kirkkoja. Bassi oli Akatemiatalon suunnitelleen Carl C. Gjörwellin ystävä.

Akatemiatalon eteisaulan seinässä on nähtävissä profiilikuvat Carl Christoffer Gjörwellistä ja Charles Bassista.

 

Ota meihin yhteyttä tai Jätä tarjouspyyntö.